Søtpoteter er rotgrønnsaker og regnes som «supermat». Ifølge Tradisjonell Kinesisk Medisin er søtpotet spesielt bra for å styrke milten og magesekken.
Dersom du kjenner på tretthet og smerter i muskler kan være grunnet en svekket milt. Da kan du spise mat med gul og oransje farger. Smaker godt, er lett tilgjengelig og er en av de sunneste grønnsakene du kan spise.
«Søtpotet er en rotgrønnsak som tilhører vindelfamilien. Den ligner på potet, men tilhører ikke samme familie. Den er avlang og ofte større enn poteten, med rødrosa eller hvitt skall, og hvitt eller gult fruktkjøtt»
Du kan variere med bakt i ovn, stekt, kokt eller bruk som mos alene eller sammen med andre rotgrønnsaker og friteres. Du kan putte den inn i forskjellige retter, eller i bakverk. Det er bare fantasien som setter grenser. Oppskrifter finner du lett på nett. Min personlige favoritt i er en fyldig søtpotetsuppe.
Visste du at søtpoteten er en av de beste kilder til betakaroten og er en sterk antioksidant, det viktigste forstadiet til vitamin A i maten vår? For å få fullt utbytte av betakaroten bør den faktisk spises sammen med litt fett. Den er også full av fiber, beta-karoten, kalium og antioksidant vitaminene C og E.
Helsemessige fordeler av søtpotet:
- Den er anti-inflammatorisk
- Bidrar til å regulere blodsukkernivået
- Er med å redusere blodtrykket med sitt høye innholdet av kalium
- Har ett høyt fiberinnhold som er bra for en sunn fordøyelse
- Styrker immunforsvaret, milt og magesekk
- Når du ønsker å gå ned i vekt
- Andre gode kilder til betakaroten er gulrot, brokkoli, spinat og papaya
«Hot» Søtpotetsuppe med tomat og ingefær – perfekt ved forkjølelse!
- 1 stor søtpotet, delt i biter
- 1 boks økologisk tomat i biter
- 1 gul løk
- 2 – 3 fedd knust hvitløk
- hakk 5 cm frisk ingefær eller bruk malt ingefær
- 1 ts gurkemeie
- 2 – 3 ss smør
- Litt cayennepepper eller chili om du liker suppen sterk
- Salt og pepper
- Kjøttkraft eller vann som dekker en cm over grønnsakene
Alternativ: Er du glad i linser, bruk 1 – 2 dl røde linser i suppen. Tilsett en skvett fløtemelk eller kokosmelk i den ferdige suppen. Hakk litt grønt å tilsett ved servering og ha i litt ekstra olivenolje.
Slik lager du suppen
Surr løk, hvitløk, ingefær i smør i kjelen. Ha i tomat og la det surre videre. Ha i søtpotet og hell over kjøttkraft så det rekker ca. 1 cm. over grønnsakene. Kok lett til det er mørt, ca. 7-8 min.
Bruk stavmikser eller kjøkkenmaskin og kjør suppen helt glatt. Blir den for tykk tilsetter du litt kokt vann. Tilsett litt fløte eller kokosmelk for meg smak og fylde.
Server rykende varm med noen drypp olivenolje og litt hakket frisk persille på toppen. Ha gjerne med litt brød eller flatbrød med smør på. Til dessert kan du kanskje prøve ut denne oppskriften.
Sjokoladekake med søtpotet fra Berit Nordstrand
Hvordan kan jeg hjelpe deg? Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Ta gjerne kontakt med meg, jeg har god tid til å hjelpe deg.
God fornøyelse!
Legg igjen en kommentar