Suppe som du lager selv på kraft med masse fargerike grønnsaker er supermat for tarmhelsen. Kjøttkraft er er en gammel tradisjon som er sunn og veldig næringsrik. Rett og slett en energibombe som kan bli til supergode og smaksrike supper og sauser. Sats på kraft i kostholdet, det er supersunt og ikke minst billig.
Kraft har forebyggende effekt når det gjelder mage-tarmsystemet. Som kald blir den geléaktig, dette er gelatin og er derfor ekstra bra på grunn av det høye innholdet av gelatin. Gelatin er rett og slett kokt kollagen, protein som er en stor andel av hud, bindevev og leddene våre.
«Kvinner og suppe må man ikke la vente. Da blir de kalde» Otto Serrander
Kollagen blir brukt som anti-aldringsstoff i dyre hudkremer og kosmetikk. Den største effekten er å smøre huden fra innersiden ved å bruke masse energirike kraft i supper og sauser. Visste du at det er bare ca 10 % av næringen som når huden? Derfor kan det være god anti-aldring å spise næringsrike måltider for å beholde en ungdommelig og glødende hud.
Det blir gode supper med en god kjøttkraft
Da er det vel bare å sette i gang med å koke kraftbein så snart som mulig. Husk at kraften skal trekke lenge, da får du den beste effekten og smaken. Lag mye, frys med i lufttette bokser til senere.
Slik kan du gjøre enkelt:
Du finner kraftbein som oftest i fryseren i de fleste dagligvarebutikker eller gå til en slakter. Til en god kraft kan du bruke bein fra storfe, kalv, lam, fugl eller vilt.
I tillegg kan du bruke bein med litt mer kjøtt – som bibringe, høyrygg, oksehaler. Beina tilfører kraften gelatin, margen i kraftbein gir god smak og masse næringsstoffer, og kjøttet tilfører smak.
Ett supert alternativ til kraftbein er høns.
Vi spiste mer høns tidligere, nå blir de dumpet noe som er forferdelig galt. Hønsefrikassé er jo så kjempegodt! Kraft kokt på bein og skrog er supert i supper, sauser og buljonger. Du finner høns i frysedisken i flere butikker. Hvis ikke, spør etter det!!
Grønnsakskraft er ett bra alternativ hvis du ikke har eller ønsker å bruke kjøttbein eller fiskebein.
Skal du lager du kraft sammen med bein
Bruk 2-3 kg knoker, oppdelte kjøttfulle bein som oksehaler eller høyrygg. La dette ligge i kaldt vann med litt eddik i ett par timer først.
Høns: del den i 4 biter og gjør det på samme måte.
- Beregn ca. 1 1/2 -2 l vann pr kilo kraftbein, kok opp vannet.
- Legg i kraftbeinene og kjøttbein eller høns og la det koke opp på nytt.
- Skum godt av, slik at kraften blir klar.
- Tilsett litt salt og noen pepperkorn om du ønsker mer smak.
Senk varmen slik at kjøttet ikke koker, men trekker på ca. 90° C. La kjøttet trekke til det er mørt, ca. 2 timer. Ta ut kjøttbein og rens av kjøttet, ha beina tilbake i kraften og la kraften trekke flere timer til – så lenge som mulig.
Når hønsekjøttet er mørt, rens det fra beina og legg skroget tilbake i kjelen og la det stå å trekke lengre.
Kraften blir ekstra god om du tilsetter 3-4 gulrøtter, 2-3 store løk , 2-3 selleristenger kuttet i biter sammen med suppekvast mot slutten av trekketiden sammen med suppekvast. Tilsett hel pepper, grønnsakene og urtene.
Slik lager du suppekvast:
Bind urtene sammen med hyssing og la dem trekke sammen med kjøttet for å gi god smak til kraften. Bruk purre, persille, timian eller andre urter. Kast suppekvasten etterpå. La kraften trekke på lav varme i mange timer. Når den er ferdig fjerner du beinene og sil kraften og avkjøl.
Oppskrift på suppe, dette bruker jeg:
- Kraft ca 2 liter
- 1 purreløk
- 1 hodekål
- 4 gulrøtter eller 1 stor søtpotet
- 1/2 selleri
- 1 persillerot
- litt kålrot om du liker det
Hvor mye du skal bruke av hvert er opp til deg, hvilke grønnsaker du liker best. Du kan også bruke kikerter, linser og bønner om du liker det. Jeg bruker masse finsnittet kål og litt mindre av gulrot og kålrot.
Kjøttboller er også godt å ha i suppen:
- 250 g kjøttdeig, kyllingkjøttdeig
- 3 ss melk eller vann
- 1 ss potetmel
- 1/2 ta salt
- litt pepper, muskat, ingefær om du liker denne smaken
Bland kjøttdeig og melk. Bland i potetmel og krydder. Lag en liten smakebolle og slipp den i kraften. Hvis den er for løs, ha i litt mer potetmel. Lag små boller å ha i den kokende suppekraften og la dem trekke i 5 -10 minutter.
Noen liker også melboller å bruke i suppen.
Lesetips: Lev deg friskere og lev i balanse
Tips: Har du ikke tid til å passe på kraftkjelen, sett kjelen i stekeovnen på svak varme så kan den stå å trekke så lenge du ønsker. Ta margen ut av beina og ha i supper. Ønsker du å lage en brunere kraft til sauser, stek beinene i komfyren godt først.
Fiskekraft: Du kan også lage kraft fra fiskebein. Husk at fiskekraft ikke bør trekke og ikke koke lenger enn ca 30 minutter, da blir det lim.
Hvordan kan jeg hjelpe deg? Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Ta gjerne kontakt med meg.
Legg igjen en kommentar