Spis mer frukt, bær og grønt for å oppnå bedre helse. Ja, du har hørt det mange ganger. Det er sant at du kan oppnå en friskere hverdag når fargerike grønnsaker blir en større del av matinntaket ditt. På den måten kan maten gi deg en bedre helse.
Start hverdagen med ett fargerikt, rent og naturlig kosthold med god og sunn mat. La deg inspirere til å ta sunnere valg i hverdagen. Slik kan du faktisk oppnå en friskere kropp.
Kanskje vil du oppleve hvor stor påvirkning gode matvalg gjør for helsen din. Da får du de næringsstoffene som du trenger, og kanskje vil du lettere kunne gå ned i vekt.
Lesetips: De sunneste grønnsakene du kan spise
Grønnsaker inneholder antioksidanter som beskytter cellene i kroppen vår. På den måten reduseres risikoen for å utvikle livsstilssykdommer. I tillegg til antioksidanter inneholder grønnsaker også vitaminer, fiber og mineraler som er bra for helsa. Alle bør spise mer grønnsaker, frukt og bær!
” For opprevne nerver og indre uro er selleri din næring og ditt botemiddel”, sa Hippokrates.
Bedre helse med grønnsaker og urter
Grønnsaker er uansett bra for helsa. Du kan oppnå bedre helse med ett stabilt blodsukker, hormoner i balanse og bedre konsentrasjon. Som bonus kan du oppleve at du får en sunnere mage, en sterkere kropp og en gladere hverdag! Vi heier på naturlig ren mat og slår et slag for fargerik matlaging fra bunnen av og sunn matglede!
Selleri er spesielt god for reumatisme
Selleri stimulerer immunsystemet og virker betennelseshemmende, styrker milt og mage, styrker blodet. Bra for huden da den virker blodrensende. Selleri er også bra om du vil slanke seg, spis stangselleri mellom måltidene. Selleri inneholder flere vitaminer, kalsium, magnesium, mangan, kalium og eteriske oljer. Bra ved fordøyelsesbesvær.
Gulrøtter inneholder vitaminer og mineraler
Gulrot er god og sunn mat, en av de mest verdifulle og helsebringende grønnsakene vi har. Inneholder A-vitamin, betakaroten og pektin og mange mineraler. Gulrot inneholder antioksidanter og bør spises ofte hvis du vil beskytte kroppen mot frie radikaler. Gulrot er også bra for hjerte, hud, hår og negler. Den er bra for fordøyelsen, både ved forstoppelse og diaré. Styrker også leveren, virker urindrivende og regulerer milt, mage og lunger.
Spis mer løk, den er antiseptisk
Løk inneholder flere vitaminer, mineraler og eteriske oljer som gir mange helsefordeler. Løk har antibiotiske og soppdrepende egenskaper som er viktig ved infeksjonssykdommer og urinveisinfeksjoner. Rå løk fremmer fordøyelsen og virker styrkende på leveren. Rødløk er litt mildere enn den gule løken. All løk virker blodrensende og avgiftende, rødløk er den bra ved uren hud og kviser. I samme familie som løk finnes vårløk, purre, sjalottløk, hvitløk og gressløk – alle med lignende egenskaper.
Urter og krydder som fremmer vektnedgang.
Bruk av grønne urter og krydder i matlagingen er viktig både for fordøyelsen og fettforbrenningen. Krydder som kan fremme helse, detox og vektnedgang: Ginseng, cayennepepper, kanel, pepper, gurkemeie, ingefær, chili, kardemomme. Bruk flere av disse i smoothie og i matlagingen.
Lesetips: Friskere hverdag med urter og krydder
Ingefær forsterker kvalitet til andre grønnsaker
Ha ingefær i en urteblanding, og alle de andre urtene bli mer effektive, sørger for at alle andre stoffer kommer lettere dit de skal i kroppen. Ingefær virker antiseptisk, fremmer fordøyelsens enzymer og motvirker kvalme. Ved revmatisme, muskler og ledd er ingefær meget bra, øker blodsirkulasjonen.Det er mange helsefordeler med å bruke ingefær, den kan styrke immunsystemet og er effektiv ved halsbetennelser og forkjølelser. Inneholder magnesium og passer bra i både drikker og i gryteretter.
Ikke glem det sunne fettet
Det er viktig at du får med det næringsrike fettet. Ha derfor litt kokosfett, kaldpresset olivenolje eller smør i suppene eller som dressing til salater. Det vil øke kaloriinnholdet, men det metter mer noe som leder til at du spiser mindre. Supper laget på kjøttkraft er god og sunn mat. Det gir proteiner og kollagen og mase god næring.
Les også: Slik lager du kjøttkraft til suppen
Gulrot- og søtpotetsuppe med ingefær er god og sunn mat.
- Skjær opp 5 gulrøtter
- ½ gul løk
- ¼ sellerirot
- ½ søtpotet
- 2-3 skiver ingefærrot
Surr grønnsakene i olivenoljen på svak varme i ca. 5 minutter. Tilsett kraft/ vann slik at det dekker grønnsakene helt. Kok til grønnsakene er møre. Ta kjelen til side og bruk stavmikser til suppen blir tykk og jevn. Tilsett mer kraft om suppen er for tykk.
Sett kjelen tilbake på platen, krydre med urter, salt, litt chili, litt olivenolje, sort pepper. Finhakk persille/ gressløk og ha over.
Håper det smaker 🙂 Ønsker du flere tips kan du laste ned Matplan Sunn hverdagsmat
Hvordan kan jeg hjelpe deg?Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Ta gjerne kontakt med meg.
Legg igjen en kommentar