Er du en som må spise frokost og har dårlig tid? Da kan du lage en større porsjon grøt og ha den i kjøleskapet til neste dag. Korn inneholder antinæringsstoffer, enzymhemmere og karbohydrater som påvirker blodsukkeret. Du kan enkelt endre dette ved å bløtlegge eller fermentere havregryn først. Det gjør jeg.
Kvelden før: Til en porsjon legger du 1 dl økologiske havregryn i vann. Tilsett 1 ts molkosan, eplecidereddik eller surdeigsstarter. Dette er med på å nøytralisere antinæringsstoffer i havren. La grynene stå på benken i kjelen over natten – 12 timer, med en klut over. Hvis du syns det er bedre, sett den i kjøleskapet.
Lesetips: Velger du hel, fargerik og ren mat?
Slik lager du fermentert havregrøt:
- Tilsett ca 1-11/2 dl melk, vann eller kokosmelk
- Ha i 1 ss chiafrø og la den få svelle litt før du koker grøten
- Smak til med litt vaniljepulver
- litt salt av god kvalitet
Dagen etter kan du bytt til rent vann på grynene, eller koke den i vannet den ligger i. Når grøten er ferdig, kan du røre inn litt forskjellig for å få mer næring, som protein og fett. For eksempel kan du ha
- 1 ss kollagen eller cottage cheese
- 1 egg eller 1 eggeplomme
- 1 ss MCT olje eller smør
Jeg bruker å varme opp grøten slik at egg koagulerer. Fritt valg. Da er det bare å spise fermentert havregrøt til frokost, som er mer tarm vennlig og du holder deg mett lengre. Chiafrø inneholder Omega-3-fett og skånsomme fibre. Ha på kanel av god kvalitet. Kanel har en blodsukker stabiliserende effekt.
Topp med med forskjellige nøtter, gresskarfrø, jordbær, blåbær, eller annen valgfri søtning. Havregrøten inneholder nå både fett, protein og karbohydrater, og den er ganske mettende.
Ønsker du mer protein kan du blande inn f. eks gelatinpulver, kollagen pulver før servering, noe som er bra for tarmen, hud, hår og negler, ledd, søvn.
Lesetips:Chiafrø er supermat for tarmhelsen
Blir du lei fermentert havregrøt kan du kanskje prøve denne oppskriften også
Chiagrøt med bær til kvelds
- 1 dl frosne bær/ smoothieblanding
- 1 dl kokosmelk
- 1/2 avokado
- En liten neve hakkede mandler
- 1 -2 ss chiafrø
- 3 ss kokosflak
- litt havregryn, valgfritt
Slik gjør du: Fyll kokosmelken i ett glass og tilsett chiafrø, rør litt av og til mens frøene sveller.Ta de frosne bærene ut til tining, bruk en stavmikser og knus dem, gjør det samme med avokadoen.Putt alt i samme glasset og kjører det glattere med en stavmikser hvis du ønsker. Smak til med litt honning, vanilje, litt salt. Eller det du liker.
Da er det bare å helle grøten over i en skål, strø over kokosflak og hakkede mandler, nøtter og nyt!Tips: Lag grøten om kvelden og spis den dagen etterpå.
Ønsker du flere oppskrifter, last ned Smoothieguiden. Du finner den på nettsiden under fanen Periodisk faste.
Hvordan kan jeg hjelpe deg? Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.Ta gjerne kontakt og du trenger min hjelp 🙂
Legg igjen en kommentar