Urter og krydder har alltid vært en viktig del av vårt hverdagsliv – både til matlaging og som medisin. Det er med på å gi maten det lille ekstra, både som smak og utseende. Finhakkede urter gir god smak til supper og sauser, fiskeretter, gryteretter. Sammen med sunne fettsyrer fra f. eks økologisk olivenolje.
Det gir bakverk en spennende variant, løfter smaken til grønnsaker og salater, også desserter. Når det lukter godt, virker det også stimulerende på sansene og appetitten.
Krydderurter som du kan kjøpe i butikken er ferskvare og bør oppbevares deretter. Du bruker minst dobbel mengde frisk krydder sammenliknet med tørket. Friske urter passer veldig godt som erstatning til salt. Reduser saltet i maten, bruk mer urter!
Lesetips: Oppnå en sterkere helse, helt naturlig
Disse er med på å gi spennende smaksopplevelser, utfordringer, hyggelig samvær ved matbordet. Duften av god mat, forventninger som gir vann i munnen er viktig for fordøyelsen. Urter og krydder kan forebygge og behandle både kroniske og mer akutte symptomer.
”Det som er bra for hjertet, er bra for hjernen”. sitat Hippokrates
Urter og krydder er viktig for en god helse
Krydderurter er ikke bare for å setter smak på maten, de kan også gi deg bedre helse. Noen vanlige krydder kan brukes ved hverdagsplager som forkjølelse, influensa, fordøyelsesbesvær og ved slim- ansamlinger. Ha ferske eller tørkede krydder og urter på kjøkkenet til egenbehandling ved behov.
Visste du at ingefær har anti-inflammatorisk egenskaper?
Den anti-inflammatoriske egenskapen støtter avgiftning av leveren. Fremme sirkulasjon, virker kvalmedempende, stimulerer appetitt, styrker magen. Ingefær er også bra ved forkjølelse og brukes til å lage en lindrende og slimløsende te ved hoste. Den har en varmende og slimløsende virkning på lungene og hjelper til å skille ut slim.
Du kan enkelt lage ingefær te:
Skrell er stor bit ingefær, skjær i skiver å ha i en halv liter kokende vann og la det småkoke under lokk i 10 minutter, ha i sitron etter smak og søtes med honning. Bruk ingefær i smoothie og juice.
Helsefremmende urtekrydder:
Kardemomme er medlem av ingefær familien, bidrar til å forbedre fordøyelsen ved å stimulere flyten av galle, viktig i fettstoffskiftet.
Gurkemeie har vist seg å hjelpe leveren med avgiftning og styrke hele kroppen. Den er kjent for å være gunstig ved ømme og stive ledd, og brukes også som et mildt fordøyelsesmiddel.
Cayenne brukes ved detox, det stimulerer sirkulasjonssystemet, noe som øker pulsen din, lymfesystemet og fordøyelses rytmer og den varme kroppen din. Varmen fra Cayenne hjelper magesyren til å strømme, forbedrer kroppens evne til å forbrenne mat og giftstoffer.
Koriander hjelper leveren med lavere blodlipider hos dem med fedme og diabetes. Frisk koriander blader tror man kan bidra til å fjerne tungmetaller som bly og kvikksølv fra kroppen.
Spisskummen kan være med å øke leverens avgiftning kraft samtidig stimulere sekresjon av enzymer fra bukspyttkjertelen, som hjelper systemet absorbere næringsstoffer.
Friske urter har også en god effekt på helsen:
Basilikum har en veldig karakteristisk smak og aroma, den er søtlig og kraftig i smaken. De eteriske oljene i bladene som gir smak bør den ikke koke lenge med i maten, tilsettes i siste stund. Basilikum har mange medisinske egenskaper, virker på fordøyelses- og nervesystemet, som et middel til å lindre plager som luft i magen, magekramper og dårlig fordøyelse.
Lesetips: 5 tips for en grønnere og friskere hverdag
Urten er uunnværlig i pesto til pastaretter, laget av basilikumblad, hvitløk, pinjekjerner, parmesanost og olivenolje. Basilikum passer godt til auberginer, tomater, squash, sitron, oliven, erter, pizza. Passer også til lyst kjøtt, pastaretter, salater, supper og grønnsak retter.
Rosmarin inneholder eteriske oljer, har en søt og litt bitter smak. Inneholder forskjellige antioksidanter som er i stand til å uskadeliggjøre frie radikaler. Antioksidantene bidrar til å senke aldringsprosessen i cellene.
Rosmarin passer bra til lam, vilt, fete kjøtt- og fiskeretter, den kraftige smaken bryter en litt fet smak. Friske skudd kan du ha i eddik, vin eller olivenolje for å gi god smak til sauser og marinader. Rosmarin te virker urindrivende og har krampeløsende effekt.
Sitronmelisse kalles også «hjertets fryd».
Du kjenner lett igjen planten på bladene – de dufter sterkt sitron når man gnir dem mellom fingrene. Bladene brukes i matlaging, bør ikke kokes med i maten for lenge, men tilsettes rett før servering.
Sitronmelisse kan brukes i alt man ønsker en sitronsmak på. Salater, sammen med frukt eller i drikker, supper og sauser, fisk. Virker beroligende ved magebesvær, da spesielt ved nervøs mage. Bitterstoffene virker mildt stimulerende på lever og galleblære, og styrker fordøyelsen og næringsopptaket.
Krydder og urter er også viktig for vektnedgang.
Mange urter og krydder fremmer vektnedgang. Bruk av urter i matlagingen er viktig både for fordøyelsen og fettforbrenningen. Urter som spesifikt kan fremme vektnedgang: Ginseng, cayennepepper, kanel, pepper, sennep, gurkemeie, ingefær, kardemomme, spisskummen.
Hvordan kan jeg hjelpe deg?
Sunnere Hverdag ønsker å gi inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. Med en sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Legg igjen en kommentar