Bitterstoffer er noe vi kanskje ikke har altfor mye fokus på. Bitter smak er viktig for å bedre fordøyelse og lever. Spis mat med bitter smak, men å være bitter er imidlertid ikke godt for helsen.
Det sies at bitre og sinte mennesker har høyere blodtrykk og kan ha større sannsynlighet for å utvikle hjerteproblemer og andre sykdommer. Derfor, spise mat med bitter smak, men aldri bli bitter mentalt.
Bitterstoffer øker utskillelse av magesyre, styrker slimhinnene i magen, balanserer blodsukkeret og hjelper leveren til å fungere effektivt. Det anbefales å ta bitre substanser før måltidene for å bedre opptaket av maten. Spesielt til tung, fet mat har man ofte tatt en bitter alkoholholdig drikk til maten.
” For opprevne nerver og indre uro er selleri din næring og ditt botemiddel”, sitat Hippokrates
I vårt moderne kosthold spiser vi ikke så mye av de bitre urtene som våre forfedre så på som en nødvendighet for å beskytte fordøyelsen. Mange plager som halsbrann, lett forhøyet kolesterol og ubalanser i blodsukkeret, kan være et resultat av mangel på bitterstoffer i maten.
Bruk bitre urter og grønnsaker hver dag
Du finner bitter smak i grønne grønnsaker og salater som brokkoli, spinat, rosenkål og grønnkål. Disse er meget bra for å balansere blodsukkeret og stimulere fordøyelsen. Det er viktig å spise mat med bitter smak, gjerne via bitre urter, til alle måltider.
Ved å ta noe bittert før maten styrker vi fordøyelsen og leverfunksjonen og forbereder fordøyelsessystemet på maten. Eventuelt kjøp bitterdråper og bruk daglig.
Lesetips: For mye magesyre, ta rødbetertesten
Basilikum har mange medisinske egenskaper:
Du finner for eksempel rød basilikum, sitronbasilikum og salatbasilikum. Basilikum har en mild, beroligende effekt som kan være nyttig ved behandling av nervøs irritabilitet, depresjon og søvnproblemer. Virker også på fordøyelsen, lindre plager som luft i magen, magekramper og dårlig fordøyelse.
Estragon, det er bladene fra unge skudd som brukes.
Smaken på estragon er lett bitter. Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder til stekt kjøtt eller fisk. Estragon passer utmerket i sauser og supper, og det er fransk estragon som er hovedkrydderet i bearnaisesaus. Du kan lett lage estragoneddik ved å legge hele stilker med blad i eddikflasken.
Rosmarin inneholder eteriske oljer. Den bitre smaken kan minne litt om kamfer. Bruk rosmarin som te da urten har en fordøyelsesfremmende virkning. Rosmarin te kan også brukes til å bade betente og vanskelig helende sår. Te til utvortes bruk bør være noe sterkere enn den som skal drikkes.
Lesetips: Hvordan finner det friske i deg?
Rosmarin inneholder forskjellige antioksidanter som er i stand til å uskadeliggjøre frie radikaler. Bidrar til å senke aldringsprosessen i cellene.
Frisk og grønn helsedrikk
- Rens og skjær eller rasp 1 -2 cm ingefær
- ½ renset agurk hvis den ikke er økologisk
- ½ grønn paprika i biter
- 1 neve grønne druer uten sten
- 1 neve frisk spinat eller 2-3 frosne biter
- Tilsett litt væske som du liker
Ha alt i en blender (eller juicemaskin) og kjør til en glatt masse. Smak til med sitron, svart pepper, litt chili og gurkemeie
Hva med en smoothie med grønn energi ?
- 1 grønt oppdelt eple uten skall
- 1/4 renset agurk
- 1 stilk stangselleri
- 2 ss kaldpresset olivenolje
- litt vann og saft av ½ – 1 sitron
- 100 g ferske spinatblader eller 3-4 biter frossen spinat
- 1 avocado og 1 skrelt og oppdelt kiwi
- Tilsett 2- 3 cm ingefær, 1 bit chili
- 1 ts gurkemeie, litt svart malt pepper
Putt alt i en blender og kjør til en glatt smoothie.
Da har du fått noen tips og hvordan bruke bitter smak i maten.
Hvordan kan jeg hjelpe deg?
Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Legg igjen en kommentar