Lar du grønnsaker, frukt , nøtter og bær være en naturlig del av et sunt og næringsrikt kosthold? Da får du både vitaminer, mineraler og kostfiber – i tillegg er kaloriinnholdet lavt. Vi vet at det er sunt, og har hørt om å spise ”5 om dagen”, gjør du det?
En porsjon med frukt og grønt er 100 gram. Halvparten av de porsjonene bør bestå av grønnsaker, som kan være en større del av matinntaket ditt. Da får du får i deg næringsstoffene som kroppen trenger, og vil kunne gå ned i vekt om det er ønskelig.
” For opprevne nerver og indre uro er selleri din næring og ditt botemiddel”, sitat Hippokrates
Grønt inneholder antioksidanter som beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie radikaler. Dermed reduseres risikoen for å utvikle livsstilsykdommer. I tillegg inneholder de både vitaminer, fiber og mineraler som er bra for helsa.
Alle trenger å spise mer grønnsaker
Når det gjelder økologisk dyrking eller konvensjonelt dyrkede, så spriker meningene i alle retninger. Det er du og jeg som må velge, jeg tenker dess færre sprøytemidler jo bedre er det for oss og naturen. Friske grønnsaker er uansett godt for helsa.
Bruk grønt, frukt og bær i smoothie
Smoothie er populært og det er med god grunn! Det smaker utrolig godt, er enkelt og raskt å lage, i tillegg til å være sunt. Er du er en av dem som ikke er så glad i grønnsaker, kan du kamuflere dem i en frukt- og grønnsakssmoothie. Prøv med epler, jordbær, gulrøtter, spinat, grønnkål og andre sunne godsaker. Bare fantasien som setter grenser.
Grønn smoothie med mango, avokado
- 100 g grønnkål, spinat fersk eller frosset
- 1 pose frosne mango biter
- 1 ss hakket frisk ingefær
- 1 1/2 sitroner eller lime, presses
- 4 -5 dl vann / kokosmelk
- Smak til med litt chili, svart pepper, gurkemeie
- 1 avokado
- Valgfritt: 1 ss lønnesirup avhengig av søtheten til frukt
Ha grønnkål, mango, ingefær i blenderen. Mengden av vann vil avhenge av hvor mange av ingrediensene er frosset. Bland, tilsett vann litt om gangen etter behov. Putt i avokado tilslutt. Når alt er godt blandet, smak og juster krydder etter behov. Og for mer frisk smak, tilsett litt sitronsaft. For å gjøre det tykkere / kaldere, tilsett litt is. Kanskje litt kokosmelk hvis du liker det.
Server favorittsuppen med grovbrød og nyt!
Lag grønnsakssupper fra bunn. Ingen ting som smaker så godt som hjemmelaget suppe, den varmer og metter, er billig og sunn mat. Lager du ekstra mye, frys ned i porsjoner. Bruk mange forskjellige grønnsaker, som sellerirot, gulrøtter, brokkoli, blomkål, sellerirot, purre, poteter, løk eller tomater.
Hva med bønner og linser istedenfor potet? Tilsett friske urter, bruk chili, ingefær, hvitløk for å piffe opp. Har du barn som ikke liker grønnsaker, bruk stavmikser og mos suppen så den blir glatt og fin.
Oppskrift på supergod kraft finner du her.
Har du prøvd å stek sprø grønnsakschips?
Visste du at du kan lage deilige chips av mye annet enn bare poteter? Mange grønnsaker, som for eksempel grønnkålblader, søtpotet og gulrøtter, kan være gode utgangspunkter for sunn snacks. Og med litt fantasi og krydder kan du få chips som er både salte, søte og sterke.
Grønnkålschips: Skyll og rens kålen, riv bladene i grove biter. Gni inn litt olivenolje og fordel utover et stekebrett med bakepapir, dryss over en klype salt. Stek grønnkålen ved 150˚C (bruk varmluft) til grønnkålen blir sprø. Det kan ta ca. 15 – 20 minutter.
Lesetips: Matens farger og smak påvirker helsen din
Du kan også bruke lavere temperatur og lengre steketid. Hvis bladene virker litt tykke, kan du snu dem en gang underveis i stekingen og eventuelt legge til 5 minutter på steketiden. Pass på så de ikke blir brent!
Bytt ut taco lefsene med salatblader
Dersom du ønsker å spise sunnere og mer grønnsaker er et godt tips å bytte ut taco lefsene med salatblader – dette smaker akkurat like godt, samtidig som det er mye sunnere.
For eksempel bruk hele blader av hjertesalat. Disse er passe store, smaker friskt og er knasende sprø. I tillegg er hjertesalat rik på A-vitamin, C-vitamin og B-vitamin, noe som er topp for helsa. Istedenfor kjøtt kan du bruke brune bønner. Og hjemmelaget tomatsaus.
Lag grønnsaksvafler til frokost
Hvis du sliter med å få i deg «fem om dagen» kan det å lage grønnsaksvafler til frokost være en smart idé! Bare sett i gang og prøve deg fram. I tillegg til grønnsakene som står oppført i oppskriften, kan også kålrot, persillerot og sellerirot brukes.
- 1 liten søtpotet, 2-3 gulrot eller du kan raspe brokkoli, blomkål
- litt finhakket frisk kruspersille og finskåret frisk gressløk eller vårløk
- 2 egg, 2 ss smør
- salt og hvit pepper
- 1 – 2 ss chiafrø
Slik gjør du:
Skrell søtpotetene og gulrøttene og riv dem på et råkostjern. Klem ut litt av vannet og ha dem i en bolle. Tilsett kruspersille og gressløk og bland alt godt sammen. Tilsett eggene. Smelt smøret og ha det i røren. Smak til med salt og hvit pepper. Ha i chiafrø og la dem svelle i ca 15 min. Det gjør røra er passe tykk, blir den for tykk, ha i litt vann, melk. Stek grønnsaksvaflene i vaffeljern og avkjøl på rist.
Håper du har fått litt inspirasjon til å spise mer grønnsaker.
Hvordan kan jeg hjelpe deg? Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Ta gjerne kontakt med meg, jeg har god tid til å hjelpe deg.
Legg igjen en kommentar