Syns du det er vanskelig å gå ned i vekt? Det syns jeg og, men det trenger nødvendigvis ikke være så komplisert. Spis smart, nok fargerik, ren og hel mat for å gå ned i vekt. Salater og smoothie kan være en god start på en vektnedgang. Jeg har selv vært der og vet godt hvordan det føles.
Både salater og supper er smart mat å spise, kanskje noe av det beste du kan spise dersom du ønsker å gå ned i vekt. Som regel er det få kalorier i supper og gir en god metthetsfølelse som varer. Bytter du ut den vanlige middagen ett par dager i uke med suppe eller gode salater, kan du lettere gå ned i vekt.
Dersom du praktiserer periodisk faste ved siden av og har en god plan vil du lettere gå ned i vekt.
Du kjenner at du ikke blir så sulten eller føle at du forsaker noe. Kanskje vil du oppleve at supper til middag gjør deg mer opptatt av å spise sunnere til de øvrige måltidene også.
” For opprevne nerver og indre uro er selleri din næring og ditt botemiddel”
sitat Hippokrates
Spis nok grønnsaker i alle farger, det gir raskere vektnedgang og kan lure kroppen din, men du kan gå opp i vekt hvis du går tilbake til det kostholdet du hadde før.
Spis smart mat med god samvittighet
Jo bedre et måltid metter, desto lettere er det å kontrollere det totale kaloriinntaket. Da vil det gå lenge til neste gang du føler deg sulten og vil spise. Et måltid som ikke gjør deg skikkelig mett, kan bety småspising — av usunn karakter.
En god suppe har vist seg å hjelpe deg til å føle metthet i lang tid etter måltidet.
Kroppen trenger fortsatt skikkelig bra drivstoff selv om du skal ned i vekt. Rett og slett for at den skal fungere optimalt. Protein og fiber er en viktig nøkkel til vektnedgang. Det finner du i egg, melkeprodukter, kylling og fisk, men også i frø, nøtter, korn.
En tallerken havregrøt, kjøleskapsgrøt med chiafrø til frokost, og du får den beste start på dagen. Havren inneholder vitaminer, sunne fettsyrer og proteiner. Det gjør også nøtter og frø. Havregryn er en god kilde til kostfiber. Spesielt er betaglukaner gunstig, det kan bidra til å senke kolesterolet.
Lesetips: Spis frokost og få en god start på dagen
Bruk gode fettkilder i matlagingen, helst fra økologiske oljer til salater og smør til varme grønnsaker. Cottage cheese er en proteinbombe med lite fett. Inneholder også store mengder kalsium. Andre gode proteinrike produkter er mager gresk yoghurt, kesam og skyr. For deg som tåler melkeprodukter.
Husk å spise fet fisk og bruk økologiske oljer til salater
Laks, makrell, ørret, kveite og sild gir deg de sunne omega 3-fettsyrene, som er bra for å forebygge betennelse. I tillegg inneholder fet fisk proteiner, vitamin D og selen. Spis også mye mager fisk.
Avokado er også en kilde til umettet fett. I tillegg er den en god kilde til vitamin B og C og kalium.
Hvis du tåler det, la egg være en del av kostholdet, det er smart mat. Egg inneholder proteiner og fett og i tillegg flere mineraler og vitaminer. Du kan variere tilberedningen av egget i det uendelige. Kok, stek, eggerøre, omelett eller ha egget rett på brødskiven.
Bruk kikerter, bønner, linser så ofte som mulig
Dette er smart å bruk dem sammen med salat. Disse er svært rik på proteiner, inneholder omtrent like mye proteiner som kylling. I tillegg er den rik på fiber, vitaminer og mineraler.
Lesetips: De sunneste grønnsakene du kan spise
Spis deg god og mett med supper.
Smart mat er også supper, ikke glem å ha litt av det sunne fettet i suppene. Det er viktig at du får i deg nok av det næringsrike fettet. Ha derfor kokosfett, kaldpresset olivenolje eller smør i suppene. Det vil øke kaloriinnholdet, men det metter mer og gjør at du spiser mindre.Å kunne gå ned i vekt med ren, hel og fargerik mat bør være en endring i livsstilen din.
Gulrot- og søtpotetsuppe med ingefær er supersunn mat.
- Skjær opp 5 gulrøtter
- ½ gul løk
- ¼ sellerirot
- ½ søtpotet
- 2-3 skiver ingefærrot eller pulver
- 1 boks økologiske tomater
Surr grønnsakene i olivenoljen på svak varme i ca. 5 minutter. Tilsett tomatene og kraft/ vann slik at det dekker grønnsakene helt. Kok til grønnsakene er møre. Smak til med kokosmelk eller litt fløte.
Ta kjelen til side og bruk stavmikser til suppen blir tykk og jevn. Tilsett mer kraft om suppen er for tykk. Sett kjelen tilbake på platen å krydre med urtesalt og litt chili, olivenolje.
Ønsker du mer proteiner, bruk egg, kjøtt – fisk, skalldyr til suppen, den blir mer mettende og proteinrik. Stekt kylling, bacon, reven ost eller ta rester fra middagen dagen før. Finhakk urter som persille, fersk koriander og ha over suppen når du har serverer den.
Hvordan kan jeg hjelpe deg?
Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Ta gjerne kontakt med meg.
Lykke til 🙂
Legg igjen en kommentar