Marsipan hører julen til, det du trenger er en liten kvern eller hurtigmikser så lager du din egen gode marsipan.
Mandler finnes i to varianter – søt og bitter. Mandler har et høyt innhold av umettet fett, kostfiber, vitaminer og mineraler. Mandler er også en kilde til protein. Du kan lage av mandler du skolder, tørker og maler selv, eller gjøre en enklere variant med mandelmel.
Hjemmelaget marsipan er kjempegodt. Det er enkelt og snart, og som alt annet som er hjemmelaget, smaker det mye bedre! Du kan tilsette marsipanen med forskjellig smaker og variere i det uendelige.
Lettvinte løsninger er bra i en travel tid. Du kan skolde mandlene og tørke den og kverne. Hva med å gjøre det enkelt i en travel tid? Her er to forskjellige varianter, oppskriftene finner du under.
Marsipan med mandelmel:
- 500 g finmalt mandelmel (ikke fettredusert)
- ca 4 – 500 g melis eller sukrinmelis
- ca 2 – 3 eggehviter
Du kan blande litt vanlig melis i sukrinmelis fordi denne smaker litt «kaldt». I denne oppskriften bruker du ferdigmalt mandelmel, det blir fort og enkelt å lage i en travel hverdag. Hvis du ønsker å lage marsipan «fra bunnen» må du å kverne mandlene selv.
Med mandler: Mandlene skåldes først og tørke over natten, før du kverner dem. Det kan hende at du trenger mer enn 1-2 eggehviter. De mandlene du har kvernet selv inneholder mer væske. Bruker du ferdig mandelemel så husk på at du ikke kjøper fettredusert mandelmel. Det blir ikke bra marsipan av det.
Fremgangsmåte:Bland mandelmel, melis, 1 – 2 eggehviter i en bolle og kna sammen for hånd. Dersom marsipanmassen fortsatt er smulete, tilsett litt mer eggehvite. Marsipanmassen skal henge sammen slik at du enkelt kan forme små kuler. Tilsett da mer melis for å få riktige konsistensen. Du kan også ha noen dråper med f.eks. vanilje, sitron for mer smak.
Lag figurer, kuler og pynt med det du liker. Ønsker du litt farge dem kan du bruke konditorfarge. Oppbevar i tett boks i kjøleskapet.
Marsipan med aprikoser eller annen tørket frukt
- ca 100 g tørket aprikos som har ligget i vann over natten
- 150 g mandelmel eller malte mandler uten skall
- 50 g sukrin melis eller vanlig melis
- 1 – 1 ½ eggehvite
Slik gjør du det: Hell vannet fra aprikosene, tørk dem godt. Putt alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin kjør til det jevn masse. Lag kuler som du putter i små konfektskåler, eller bare sette på ett matpapir og ha litt smeltet sjokolade over som pynt.
Smelt sjokoladen i vannbad, dypp marsipanen i, la renne av fra en gaffel. Du kan også sette dem i fryseren over natten, og dyppe hele i sjokolade mens de er frosne. Ha kulene på bakepapir til de har stivnet. Pynt med det du vil. Oppbevar i kjøleskap/fryser.Lykke til 🙂
Ta gjerne kontakt med meg hvis du trenger hjelp.