Når du spiser mat som gir mer styrke, skjer det underverk i kroppen din. Mat har stor effekt på helsen, både i positiv eller negativ retning. Sliter du med ulike betennelse i ledd, muskler og bindevev, kan det være viktig å tenke over hva du spiser. Visste du at de fleste kroniske sykdommer starter med en liten betennelse?
Når vi spiser mat som kroppen ikke tåler, kan det gi smerter, dårlig fordøyelse, hudproblemer eller dårlig nattesøvn. Jeg vet at det ikke er lett å være bevist på hva som påvirker betennelse i kroppen. Trenger det å være sånn? Du kan lære og gjøre noe, selv om det krever en del av deg å satser på mat som medisin.
Lesetips: Spis deg fri fra betennelse
” Om noen ønsker seg en god helse, må denne først spørre seg om hun er klar til å slippe tak i årsakene til sin smerte. Bare da er det mulig å hjelpe henne.” sitat Hippokrates
Naturlig mat gir mer styrke og energi
Det er ikke en mattype eller grønnsak som reduserer helseplager. Du må spise flere ingredienser som demper betennelser, samtidig kutte ned på mat som øker betennelser for å få god effekt av endringene dine. Det tar tid og tålmodighet.
Her er noen forslag til hva du kan spise mer av eller redusere
Spis mer fete fiskeslag med Omega-3-fettsyrer. Ta tilskudd av fiskeolje tilsatt vitamin D om vinteren. Bruk fett fra oliven, avokado, økologiske olivenolje, linfrøolje. Spis litt usaltede, rå nøtter og frø – en liten håndfull daglig.
Ha fokus på sesongens friske bringebær, jordbær, blåbær, solbær. Velg frukt med lav GI som ikke påvirker blodsukker mye. Bruk grønne bladgrønnsaker som har mye antioksidanter. Det har også krydder og urter, særlig ingefær, hvitløk og gurkemeie.
Spis fiberrik mat i form av grove kornprodukter om du tåler det. La syrnede meieriprodukt med naturlig bakteriekulturer være en del av hverdagsmaten. Husk, fermentert mat eller drikke hver dag. Reduser bearbeidet kjøtt, melprodukter, sukker og kutt ut ferdigmat med lang holdbarhet.
Kok kraft og drikk hver dag, her er oppskrift
Lesetips: De sunneste grønnsakene du kan spise
Det er i de sterke fargene antioksidantene ligger
Kjenner du til Yin og Yang?
Det er gamle kinesiske symbolbegreper for de to grunnkreftene som sammen skaper naturens kretsløp og menneskelivets orden. Disse to elementene gjensidig utfyller hverandre og utgjør en «høyere enhet».
Yin tenkes som et feminint prinsipp, representerer det jordiske, det mørke, kalde, nordlige, vinterlige. Yin står for utrensning, detox. Yang oppfattes maskulint og representerer det himmelske, lyse, varme, sørlige og sommerlige. Yang øker sirkulasjon, varmer, skaper energi og økt stoffskifte.
Det er de blå, grønn og lilla fargene som er Yin
Dette er mat med farger som virker svalende eller kald. Eksempler er blåbær, bjørnebær, stikkelsbær, blå druer, solbær, kirsebær, fiken, plomme, rødbeter, aubergine, rødløk, rødkål.
Mat med grønne farger kan du virkelig fråtse i.
Dette er basedannende grønnsaker og urter: Brokkoli, asparges, spinat, grønn paprika, kål, selleri, squash, lime, salat, spirer, sukkererter, avokado, purre, vårløk, kiwi, grønn te.
Krydderurter: gressløk, dill, timian, mynte, basilikum, rosmarin, persille, sitronmelisse.
Fargene rødt, oransje og gule farger er Yang
Mat med oransje og gul farge er appelsin, klementin, cantaloupe melon, sharon, aprikos, mango, eple, ananas, gul plomme, nype, multer, sitron og ingefær, gurkemeie. Du finner det også i grønnsaker som gulrot, søtpotet, kålrot, gresskar og gul paprika.
Mat med rød farge, grønnsaker, bær og frukt: rød paprika, granateple, tomater, chili, bringebær, tyttebær, tranebær, jordbær, røde druer og vannmelon.
Som en konklusjon: Alle grønnsaker, frukt og bær med sterke farger inneholder antioksidanter som stimulerer kroppen og som demper oksidativt stress. Oksidativ stress er en av årsakene til flere sykdommer som betennelsesrelaterte sykdommer. Det er derfor det er viktig og spise mat som medisin, din fargerike medisin!
Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Ta gjerne kontakt med meg.
Legg igjen en kommentar