Er du glad i mørk eller lys sjokolade? Det er sunnest å spise mørk sjokolade, spesielt om du har laget den fra «bunnen». Sjokolade er fremstilt av kakaobønner, vanligvis lages den av kakao blandet med kakaosmør og sukker. Melkesjokolade inneholder mye melk, mens mørkt inneholder lite eller ingen melk.
Sjokoladelaget av kakao er stappfull av flavonoider, en type antioksidanter som blant annet har vist å redusere risikoen for sykdommer. Jo mørkere sjokoladen er, desto mer kakao og antioksidanter inneholder den. Derfor er det sunnere å spise den mørke enn den lyse sjokoladen.
Basisoppskrift på sjokolade:
- 100 g kakaomasse
- 50 g kakaosmør
- 40 g agavesirup el. annen søtning som kokosnektar, honning
- 1 ts vaniljepulver
Slik gjør du det: Smelt kakaomassen og kakaosmøret skånsomt i vannbad og bland i søtningsmidler og vaniljepulver. Du visper dette godt sammen, hell blandingen i konfektformer eller i et tynt lag i bunnen av en passe form og sett den i kjøleskapet til den har stivnet (eller i fryseren for å korte ventetiden)
Lesetips: Frø og nøtter du kan spise mer av Dette kan være et bra sted å begynne, for deretter å prøve deg frem med ulike søtningsmidler og tilleggsingredienser etter ønske og smak, som tørket bær, frukt. Du vet, det er bare fantasien som setter grenser for oss.
Hjemmelaget «Snickers»
Dette er en av mine favoritter. Lag nougat av
- 1/2 boks økologisk peanøttsmør
- 3 – 4 ss cashewnøttesmør
- 1 dl Yacon sirup/ honning, smak deg frem
Slik lager du «karamellen»
- ca 1 ts sukrin melis
- 10 myke dadler uten stein
- 1 dl cashewnøtter, naturell
- 1/2 ts havsalt
- Litt vanilje
Mørk sjokolade Slik gjør du: Smelt 1 plate mørk sjokolade med 1 ts kokosolje. Varm opp peanøttsmør, cashewnøttesmør og Yacon sirup/ honning på middels varme. Trykk «deigen» ned slik at det blir en jevn overflate. Settes i kjøleskapet til den er stivnet.
«Karamellen» Mos sammen dadler og nøtter med salt og vanilje. Legg det over nøttemassen. Smelt sjokoladen i vannbad og dypp over massen. Deretter setter du den i kjøleskapet i ca en time til sjokoladen er stivnet. Håper det smaker.
Chilisjoko for deg som liker litt sterk smak
- 100 g kakaomasse
- 50 g kakaosmør
- 20 g agavesirup
- 1 ss rå honning
- 1 liten klype naturlig havsalt
- ½ ts chilipulver
Smelt kakaomassen og kakaosmøret i vannbad. Bland i søtningsmidler, salt og chili. Visp alt godt sammen, og hell blandingen i konfektformer eller i et tynt lag i bunnen av en boks, og sett den i kjøleskapet til den har stivnet (eller i fryseren for å korte ventetiden).
Håper du liker oppskriftene.
Hvordan kan jeg hjelpe deg?Sunnere Hverdag ønsker å gi inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. Med en sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Ta gjerne kontakt med meg.