Appelsin er noe av det sunneste du kan spise! Når vårsol og skiturer er på sitt beste, så smaker det godt med en pause med en appelsin, som er kjempegode på denne tiden. Ingenting er så «norskt» som skitur og pause med en appelsin og litt sjokolade. Du trenger ikke å dra på tur for å nyte appelsin, det smaker like godt hjemme, i hagen eller på terrassen. Eller en liten tur i skogen.
Frukten plukkes modne når de er på sitt beste og er fulle av C-vitaminer som havner i magen din. En stor appelsin dekker nesten hele dagsbehovet av C-vitamin. Siden vitaminet er vannløselig, må kroppen få jevn tilførsel. Spis derfor en appelsin eller to hver dag.
C vitamin beskytter mot sykdom
Får du for lite C-vitamin går det utover jernopptaket, sårhelingen og immunforsvaret. Du kan bli deprimert, få dårlig matlyst og lite energi. Særlig vinterstid kan dette merkes godt. I tillegg inneholder appelsiner mange andre vitaminer og mineraler i mindre mengder.
Lesetips: Frukt, frø og nøtter du kan spise mer av
Kål og appelsinsalat passer godt til forskjellige middager
- Finstrimlet 1/4 middels hodekål
- 2 appelsin skåret i fine skiver
- 1/4 ananas i biter
- 1 dl hakkede valnøtter
- 1 eple i biter
- Grønn salat
Bland alt sammen med litt grønn salat og friske urter. Lag en dressing av 1 beger yoghurt naturell og litt majones eller pisket krem. Smak til med krydder du liker.Dersom du ønsker litt dessert, test ur denne oppskriften.
Appelsindessert med chia og sjokolade
- 2 dl melk som du tåler
- 3 ss honning, sukrin
- 2 ss chiafrø
- 4 gelatinplater
- ¼ dl kokende vann
- 2 dl kremfløte
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ss kollagen (kan sløyfes om du ikke har det)
- 2 dl appelsinsaft med litt presset sitron
- Smaker godt med litt revet – hakket sjokolade i fromasjen
Slik gjør du:
Legg gelatinplater i kaldt vann noen minutter. Tilsett søtt og vaniljesukker, appelsin- og sitronsaften opp i melken og rør. La chiafrøene få tid til å svelle. Smelt gelatin i litt kokende vann og tilsett gelatin og rør om av og til til blandingen begynner å stivne. Rør inn pisket krem.Hell blandingen i en bolle og sett fromasjen kjølig for å stivne. Pynt med reven sjokolade, hakkede nøtter eller det du liker.
Hjemmelaget appelsinmarmelade!
Lag din egen deilige appelsinmarmelade
- 1 kg appelsin
- 1 sitron
- 1/2 l vann
- ca. 500 g sukker eller bruk sukrin, stevia
- 1 stk vaniljestang
Bruk helst økologiske appelsiner om du får tak i det. Vask appelsiner og sitroner grundig under rennende kaldt vann og skjær dem i fine biter -skiver. Velg store appelsiner, hvis skallet er veldig tykt så skrell noen av appelsinene du skal bruke. Du kan også skjære ut en del av filetene å bruke dem i syltetøyet, da blir det mildere.
Ha appelsin- og sitronbiter sammen med vann, sukker i en middels stor kasserolle. Kok opp og la det hele småkoke under lokk i ca. 2 timer. Liker du vanilje, kok med vaniljestang eller vaniljesukker.Ha marmeladen over på rengjorte glass, avkjøl og oppbevar i kjøleskapet.
Det er stor forskjell på appelsiner og derfor kan koketiden variere. Sett av 2-3 timer til koking. Marmeladen er ferdig når du synes konsistensen er fin og smaken er skikkelig digg.
Hvordan kan jeg hjelpe deg?Sunnere Hverdag ønsker å gi inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. Med en sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Ønsker du flere tips fra Sunnere Hverdag? Ta kontakt med meg.
Legg igjen en kommentar