Vi spiser med øynene. Dersom du gir maten litt ekstra sunnhet, kan du «grønne opp» alle dagens måltider med fargerike grønnsaker eller bær. Hvis du skulle gjøre én ting for å få mer sunnhet i kosten din, hva ville du gjøre? Hva ville du da endre kostholdet ditt? Spise ren og naturlig mat, grønnsaker i alle regnbuens farger?
For en sterk helse er det viktig å spise nok mineraler, vitaminer, antioksidanter som er med på å holde deg frisk og sunn. Nok proteiner, sunt fett og omega-3 som reduserer betennelse, forebygge og redusere helseproblemer.
Maten smaker bedre med grønnsaker! Når du gir mer plass til fargerike grønnsaker, gir du mindre plass til noe annet. På den måten får du mer vitaminer, mineraler og kostfiber, og vips så har du fått de anbefalte «5 om dagen» eller mer.
Du vil merke det på hele kroppen når den får mer av det riktige drivstoffet. Ikke minst vil både hud og humør gløde.
Lesetips: Matens farger og smak påvirker helsen din
Supersunn mat i praksis:
Sunnhet finner du i fargene i grønnsakene, bær, frukt. Det er i fargene du finner antioksidantene som har ulike virkestoffer med ulike effekter på kroppen. Derfor er det smart å spise regnbuens farger – hver dag! Det var det som hjalp meg i min kamp mot en friskere hverdag.
Grønnsaker er naturens små underverker – varierte, velsmakende og fulle av næring. La deg inspirere av alle farger og former, og prøv ut nye kombinasjoner. Grønnsaker kan spises rå eller varme, alene eller i godt selskap med andre grønnsaker, salater og sauser.
Vi spiser også med øynene.
En brødskive med ost ser mer innbydende ut med litt paprika og noen agurkskiver på, pluss noen små tomater og et halvt eple eller appelsin ved siden av. Dette er en enkel måte å gi kroppen mer av det den trenger. I tillegg blir måltidet mye mer fristende med alle de vakre fargene.
Mer sunnhet i mange farger, spis en regnbue.
I følge TKM styrker matens farger kroppens indre organer og avgiftingen i kroppen. Fargene i maten betyr mye for helsen, det er i de sterkeste fargene du finner mest antioksidanter. Plukk de rødeste tomatene, de grønneste salatene.
Leveren styrkes av grønt: Du finner gode grønne kilder i brokkoli, brekkbønner, asparges, spinat, grønn paprika, kål, selleri, squash, lime, salat, sukkererter, avokado, purreløk, vårløk, kiwi.
Hjertet og blodet styrkes av rødt: All rød mat er bra å bruke i hvert måltid, som paprika, granateple, tomater, chili, bringebær, tyttebær, tranebær, jordbær, røde druer og vannmelon.
Oransje og gule farger styrker milten. Du finner denne fargen i appelsin, klementin, nype, multer, paprika, gulrot, søtpotet, kålrot og gurkemeie. Gul paprika, aprikos, mango, eple, ananas, gul plomme, ingefær og sitron.
Nyrene styrkes av blå, indigo og fiolett mat: Disse fargene har vi i blåbær, bjørnebær, stikkelsbær, blå druer, solbær, kirsebær og fiken. Plomme, rødbeter, aubergine, rødløk, rødkål, lilla blomkål.
Hvite grønnsaker styrker tarmen: Tarmen styrkes av kål, blomkål, nepe, løk, hvitløk, pastinakk, sjampinjong, sellerirot, squash, knutekål, potet.
Fargelegg hvert måltid og skap mer energi
Lag gode påleggssalater med grønnsaker. Salater som lages med oljer, majones og grønnsaker, har litt lengre holdbarhet uten kjøtt, egg, melkeprodukter.
Bær, frukt, nøtter og grønnsaker er gode mellommåltid. Blir det for lenge mellom måltidene? Da er det fint å ha litt gulrøtter, oppskåret kålrot, små tomater eller agurk i tykke skiver tilgjengelig. Sunt og godt!
La halve tallerken være fylt med grønnsaker selv om du spiser pizza og pølser til middag en gang i blant. Er halve tallerken med grønnsaker, du spise mindre av det andre. Du får et mye mer balansert måltid slik som kroppen like best. Ha alltid salat eller andre grønnsaker til middag.
Lag grønnsaksmos til middagen, det er enkelt å lage og smaker godt. Nesten alle grønnsaker kan moses. Prøv deg frem med ulike rotgrønnsaker og bak dem i ovnen. Skjær dem i biter, kok dem møre og mos. Smak til med noen krydderurter. Ha også en suppedag med masse grønnsaker i uken, billig og godt.
Lesetips: Skap lik lager du kraft og grønnsakssuppe
Fett er viktig, det gir energi og vitaminer. Bruk økologisk olivenolje til salat og smør til varme grønnsaker. Fett løselige vitaminer trenger dette.
Til dessert er bær nydelig eller kutt opp frukt. Elsker du desserter? Avslutt middagen med noe godt – et fat med bær og oppskåret frukt til dessert. Vil du gjøre noe ekstra, lag en deilig smoothie.
En forfriskende smoothie med smak av kokos, mango og appelsin
- 1 1/2 dl appelsin juice (gjerne ferskpresset)
- 2 dl frossen mango i biter
- 1,5 dl frossen ananas i biter
- 1,5 dl kokosmelk
- 1 dl naturell yoghurt
- 1 ss honning
- Saften av 1/2 sitron
Bland alle ingrediensene sammen i en blender. Hvis du ikke har ferdig frosset frukt kan man del frukten i biter og ha de i fryseren noen timer, fungerer bra uten. Kjør noen minutter – til det blir en kremete konsistens. Hell smoothie i glass og rett før servering toppes den med reven sjokolade, cocosa chips.
Hvordan kan jeg hjelpe deg? Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Ta gjerne kontakt med meg, jeg har god tid til å hjelpe deg.
Legg igjen en kommentar