Chiafrø er supermat og ett godt frokostalternativ. Vet du hvorfor disse frøene er så sunne? Først og fremst inneholder chiafrø lite kalorier og godt med fiber som gjør at du holder lenger på mett lenge. I tillegg er disse frøene svært rik på Omega-3 og 6 fettsyrer.
Disse frøene inneholder kalsium, jern, sink, magnesium og selen og er en kilde til protein. Chiafrø er en av de beste plantekildene til Omega-3. Siden vi bør spise en større andel omega-3 i forhold til Omega-6 enn hva mange av oss gjør i dag, er chia en fin ting å få inn i kostholdet.
Les også: En sunn tarmflora gir en bedre helse
Start dagen med en Chiadrikk
Chia Fresca er en forfriskende energidrikk fra Mexico som lages tradisjonelt av chiafrø, vann, sitronjuice og litt honning. Du får en rask, enkel og forfriskende måte å få i deg de næringsrike chiafrøene inn i kostholdet ditt. Perfekt å drikke etter trening, eller nytes en varm sommerdag.
Slik gjør du:
- 1/ 2 liter vann
- saften av 1/2 – 1 sitron eller økologisk sitronjuice
- 2 ss honning
- Rør i 2 ss chiafrø og la dette stå å svelle i 10 -15 minutter.
Chiafrøene vil danne en gele når de ligger i vann (som linfrø) og er skånsomme fibre for tarmen. Dette er bare ett tips om hvordan du kan bruke chiafrø.
Chiafrø er supermat for fordøyelsen.
Plages du med fordøyelsen, kan chiafrø være en veldig god kilde til fiber. De er slimdannende i tarmen og kan fremme fordøyelsen når du sliter med forstoppelse eller sliter med løsere mage. Smaken er relativt nøytral, noe som gjør at chia kan brukes i nesten all slags mat.
Du kan bruke chia i grøt eller i pudding, men også i bakst, smoothie, i yoghurten, eller bare drysset over en salat. Har du chiafrø i væske, vil den absorbere væsken og få en geleaktig konsistens. Dette gjør at chia også kan brukes som tykningsmiddel i sauser eller istedenfor egg i oppskrifter.
Chiagrøt er så enkelt å lage
Du må bare elske chiagrøt med havregryn! Det er et sunt og næringsrikt måltid. Dette kan du lage om kvelden, sette i kjøleskapet og nyte til frokost om morgenen. Eller ta det med på jobb og spise der om du har det veldig travelt om morgenen.
- 3 ss hele chiafrø
- ca. 1/2 dl økologisk lettkokt havregryn, gjerne glutenfri
- ca. 2 dl valgfri melk- som økologisk kokosmelk
- smak til med litt salt
Som ekstra smak kan du bruke litt vanilje, honning, kanel. Da er det bare å røre alt sammen chiafrø, havregryn og melk. La den stå i kjøleskapet i en time, eller over natten.
Server grøten med mangobiter, hjemmelaget syltetøy, kokosflak, nøtter, 1/2 banan, ferske bær eller oppskåret frukt.
Derfor er chiafrø så sunt:
Chiafrø inneholder proteiner:
Har du fokus på vegetariske proteiner, er chiafrø et godt valg. Chiafrø er nemlig en av planterikets beste proteinkilder, noe som øker metthetsfølelsen.
Har ett høyt innhold av fiber:
Det er fem gram fiber i en spiseskje med chiafrø, mye høyere enn det er i sesamfrø, linfrø og solsikkefrø. Fiberen binder til seg masse væske og svulmer derfor opp i tarmene.Det styrker fordøyelsen og holder deg mett lenge og holde blodsukkeret stabilt. Chiafrø kan derfor hjelpe deg hvis du vil ned i vekt.
Omega-3-fettsyrer:
Spiser du to skjeer med chiafrø, får du flere Omega-3-fettsyrer enn fra laksefilet. Det er viktig å skille mellom animalske og vegetabilske Omega-3-fettsyrer. De animalske, EPA og DHA er de viktigste. De styrker blant annet immunforsvaret og nervesystemet, og disse finnes bare i fet fisk.
Chiafrø kan ikke erstatte sunn, fet fisk, men frøene er kilden til vegetabilske Omega-3-fettsyrene og derfor kan de være en god kilde til å øke inntaket av flerumettet fett, noe de fleste av oss får for lite av.
Kalsium: Chiafrø er rike på kalsium som styrker beinbygningen. Derfor er chiafrø et godt alternativ om du ikke drikker melk. En spiseskje chia inneholder seks prosent av kalsiumbehovet for en dag.
Antioksidanter: Chiafrø er fulle av antioksidanter som styrker immunforsvaret og bidrar til å beskytte kroppen mot frie radikaler, og dermed mot aldring.
Slik lager du enkelt syltetøy med chiafrø:
Kok opp 2oo gram bringebær, blåbær som du smaker til med søtt som du bruker. Eller bare lag rørte bær. Du kan også bruke chiafrø som tykningsmiddel i syltetøy. Avkjøl litt og tilsett 1 ss chiafrø og la det avkjøle helt. Er syltetøyet litt for tynt, tilsett litt mer chiafrø. Chiafrø er supermat, noe som du kan spise hver dag.
Hvordan kan jeg hjelpe deg? Sunnere Hverdag ønsker å gi inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. Med en sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Ta gjerne kontakt eller legg igjen en kommentar.
Legg igjen en kommentar