Opplever du at det blir for mye stress og du føler deg sliten og tom for energi? Kjenner du at tankene surrer og går slik at du klarer ikke å konsentrere deg? At alt for mye stress gjør det vanskelig å holde fokus?
I det ene øyeblikket tenker du på hva du skal lage til middag, for i neste øyeblikk kjenner du deg så sliten at du orker ikke tanken på å lage mat når du kommer hjem. Det er da du tyr til lettvinte løsninger. Ferdigmat som gir deg enda mer stress, du klarer ikke en gang å lage skikkelig mat til familien.
For mye stress over tid kan være en risikofaktor i forhold til flere sykdommer, blant annet hjerte- og karsykdommer. Kroppen kommer i ubalanse. Stress er nødvendig og grunnleggende mobilisering av energi og krefter, for å kunne flykte fra farer og for å kunne fungere og reagere i hverdagen.
Mye stress øker helseplager, vekt og fettlagring!
Stress oppleves som en fysisk respons på utfordring i omgivelsene. Å leve i vårt moderne samfunn og være immun for stress, er en umulighet. Når du stresser skiller kroppen ut såkalte stresshormoner. Vi har utviklet en mekanisme som gjør det mulig for oss og «kjempe eller flykte» når vi står overfor en slik fare.
Problemet er at moderne stress ikke nødvendigvis har med noen reell fare å gjøre. At vi har det travelt, møter utfordringer i hverdagen er i seg selv ikke bekymringsfullt. Ofte kan dette tvert imot være positivt, da dette skjerper oss og hjelper oss å yte vårt beste.
- Feil kosthold kan føre til unødvendig stress
Stresshormonene skilles ut når blodsukkeret svinger mye, dette skjer når du spiser karborik mat. Spiser du en bagett eller en bakt potet vil blodsukkeret stige fort og mye. Dette medfører økt utskillelse av insulin, som igjen fører til at blodsukkeret faller raskt ca. 1,5-2 timer etter at du spiste.
- For mye stress øker trøstespising og overspising
Kombinasjonen av mye fett og raske karbohydrater som sukker og stivelse «trøster» ved å dempe ubehaget ved stress, forårsaket av stresshormonene. Videre øker slik mat serotoninnivået i hjernen, noe som gir kortvarig velbehag og bedre humør, men øker magefettet.
- Stress fører til at binyrene utskiller hormoner
Kortisol og adrenalin øker fettet rundt midjen som er særlig følsomt for kortisol påvirkning. Stresset øker risikoen for diabetes og høyt blodtrykk.
- Stress øker kortisol og fettlagring
Ved mye stress over tid både fysisk, psykisk eller emosjonelt, vil kortisolnivået etter hvert stige. Når kortisolnivået stiger, øker både blodsukkeret og insulin, og insulinresistens vil utvikle seg.
Det vil si at når du stresser over tid øker kortisol, vil det være vanskelig å redusere vekten. Hvis du i tillegg spise mye raske karbohydrater har det en tendens til å lagres som fett. Da blir det også lite energi tilgjengelig for cellene og du vil føle deg sliten og uopplagt.Stress er ett av flere element i sammenhengen med mangel på vektnedgang. Ønsker du å gå ned i vekt, reduser stress.
Reduser stress slik at funksjoner i kroppen fungere optimalt.
Når den frie flyten av energi i kroppen blir blokkert føler du deg trett og sliten, bli fort i dårlig humør, og stadig kjenner du på nye fysiske symptomer som plager deg.Når du er glad er ofte immunforsvaret ditt sterkt, og du kan klare det meste.
Fysisk aktivitet er viktig for å redusere stress: Bli mindre stresset med en halvtime i naturen
Dersom du er i en fase i livet hvor ikke alle ting er som det skal, vil det kunne svekke helsen ytterligere. Følelsene dine påvirker også helsen for organene dine.
Følelser er kroppens reaksjon på opplevelser som angår deg, og følelser påvirker helsen til dine organer:
- Sinne og aggresjon svekker leveren
- Sorg svekker lungene
- Dårlig fordøyelse svekker milten
- Bekymringer svekker magen
- Stress svekker hjertet og hjernen
- Frykt svekker nyrene
Et fargerikt kosthold er viktig for å styrke den naturlige avgifting som skjer i kroppen.Det er viktig å spise mat som de indre organene dine liker veldig godt:
Leveren styrkes av grønn mat som brokkoli, spinat, grønnkål, brokkoli, urter.
Milten styrkes av varm mat og spesielt mat med gul og oransje farge, som søtpotet, gulrøtter. Krydder og urter som ingefær, hvitløk, kardemomme, kanel, oregano. Hjerte og blodet styrkes av rød mat.
Nyrene trenger vann, litt salt og liker tranebær, frukt, grønnsaker, urtete og persille.
Huden trenger masse vann, frukt og grønnsaker, kaldpressede oljer. Tørrbørsting av huden fjerner døde hudceller.
Hvordan kan jeg hjelpe deg? Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Ta gjerne kontakt med meg, jeg har god tid til å hjelpe deg.
Legg igjen en kommentar