Maten vi spiser skal være det som gir styrke og energi i hverdagen. Men, mat kan også være med på å gi deg store plager. Dersom du har kjent på vondt i magen når du har spist, er spørsmålet om du tåler akkurat den maten du spiste?
Blir du blir dårlig og uvel når du spiser den samme igjen og igjen? Som vondt i magen, hodepine, er sliten, har vonde ledd og muskler og kanskje hudproblemer?
Start dagen med en lett og næringsrik frokost, unngå hurtigmat og måltider sent på kvelden. Drikk rikelig væske, minst 1 ½ liter vann eller urtete daglig. Sliter du med mye halsbrann finner du noen tips her. Kaffe og alkohol øker væskebehovet og kan tørke ut kroppen. Drikk gjerne grønn te og urtete.
Det viktigste du gjør før du starter med endringer, ta kontakt med legen din.
Kostholdet påvirker hele helsen din
Det er flere sykdommer og plager som skyldes feil kosthold. Du er kanskje klar over sammenhengen mellom disse plagene og maten du spiser. Hva slags mat du blir syke av og hva slags mat som passer deg best er helt individuelt. Hva som er sunn mat for noen kan være rene giften for andre.
Et viktig spørsmålet for deg er om du tåler maten du spiser? Hvis ikke bør du eliminere det som gir deg smerter i magen. Når man utvikler intoleranse for visse matvarer, dannes det antistoffer i blodet mot denne maten. Dette gir igjen en rekke kjemiske reaksjoner som oppleves som symptomer eller ubehag.
Lesetips: Oppnå bedre helse med naturlig mat
Her er noen symptomer på matintoleranse:
Smerter og ømhet i ledd og muskler, spenningshodepine og søvnløshet. Du kan få rennende eller kløende øyne, tett nese og bihule problemer, nyseanfall. Humørsvingninger, irritabel, dårlig hukommelse, konsentrasjon og hudkløe, utslett og kviser er noen av symptomene.
Hvordan finne ut om du tåler maten du spiser?
Det aller viktigste ved vedvarende problemer, gå til legen og få tatt tester. Du kan selv ta deg tid til å teste det ut de vanligste intoleranser er ofte brød/kornprodukter, gjær og melk. Hvor skal du så starte med å teste ut mat du ikke tåler? Tenk deg godt om og noter ned
- Når får du vondt i magen? Reagerer du fort på f. eks blir du kvalm av egg?
- Eller er det når du har spist mye boller, kaker, pizza?
- Når du har spist mye melkeprodukter som is, krem, desserter, drukket melk?
- Blir du ofte slimete i halsen eller småkvalm?
- Når du spiser mye snop som smågodt, sjokolade, blir du uvel?
Det tar tid, derfor bruk en «matbok» og skriv ned opplevelsene dine. Føler du deg bedre så kan du fortsette en stund til uten melk. Hvis du ikke merker noe forskjell er det kanskje ikke melkens skyld.
Start forsiktig med å kutte ut ett produkt i 14 dager eller mer
Merker du noen forskjell når du f. eks ikke bruker melk i matlagingen? Som regel tåler noen fet ost og kan spise litt av det. Ofte kan reaksjonene dine være en kombinasjon av fiber fra kornprodukter, gjær og gluten, uten at du har glutenallergi. Dette blir litt tøffere å teste siden vi er så vant med å spise brød.
Du finner i dag ganske mange alternative produkter uten mel som du kan spise i en periode, som økologisk glutenfri havregryn. Ett bra valg kan også være bløtlagt linfrø, chiafrø eller fiberhusk utrørt i vann. Disse danner gelèstoffer som fremmer tarmfunksjonen både ved at de øker tarmvolumet og «smører» tarmen. Spis sammen med kokosmelk.
Hva med grønnsaker, frø og bønner? Fiber fra grønnsaker, belgfrukter og frukt øker tarmbevegelsene og fremmer fordøyelsen. Det stabilisere blodsukkeret, senke kolesterolet og skille ut giftstoffer med avføringen. Men kan også være en del av problemet.
Hva kan du selv gjøre for å få det bedre?
- Test ut ett glass Biola eller økologisk kefir daglig, du får melkesyrebakterier som gir en god tarmflora, kanskje tåler du syrnede melkeprodukter.
- Bitterstoffer i grønnsaker og urter øker utskillingen av fordøyelsesvæsker og fremmer en bedre fordøyelse.
- Det gjør også frisk ingefærrot, som kan brukes raspet i maten eller som skiver i teen.
- Alle typer kål og løk inneholder svovelforbindelser som stimulerer leverens utskilling av avfallsstoffer og miljøgifter.
Lesetips: For mye magesyre, ta rødbetertesten
Det viktigste er at du må bare prøve å se hva som er bra for deg, om du tåler maten du spiser.
Hvordan kan jeg hjelpe deg? Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.
Ta gjerne kontakt med meg om du trenger min hjelp.
Legg igjen en kommentar